جلسه ی هیئت مدیره انجمن ناشران کودک و نوجوان استان قم، با حضور آقای سعیدی از انتشارات آستان مقدس امام هشتم (ع) در محل دفتر نشر دارالبراق برگزار گردید.
در این جلسه ابتدا جناب آقای سبحانی نسب ضمن خیر مقدم به کلیه اعضا و تشکر ویژه از آقای سعیدی که از راه دور در این جلسه حاضر شده بودند؛ گزارشی از حضورشان در نمایشگاه باکو (آذربایجان) ارائه نمودند و از ظرفیتهای بالقوهی آنجا جهت عرضه کارهای دینی مذهبی (علی رغم محدودیتها و مشکلات آن منطقه) مطالبی عنوان نمودند.
سپس جناب آقای امیری از نمایشگاه فرانکفورت آلمان گزارشی جامع طرح کردند. ایشان فرمودند: ماهیت کتابهای ما به نحوی هست که شاید مثل خیلی از استندهای دیگر موجود در نمایشگاه جلسات زیادی نداشته باشیم؛ چرا که علاوه بر مذهبی بودن، کتابهای ما برخاسته از تفکرات شیعه هم هست، اما به اعتراف دوستانی که در نمایشگاه هستند، ظاهراً موفقتر عمل میکنیم. یعنی با هم تعداد (به ظاهر) اندک که به ما مراجعه میکنند، اتفاقات خوبی میافتد. من جمله ناشری از پاکستان که پس از مواجهه با کتابهای ما (به طور ویژه کتاب هر آیه یک قصه و کتاب پیامبران و حیوانات در قرآن) برایش خیلی جالب بود که تعاملی با ما داشته باشد، مخصوصاً وقتی متوجه شد که «گرند» هم حمایت میکند خیلی جدیتر شد و طی چند روز مکرر مراجعه داشت و قرار بر این شد که بزودی باب همکاری و فروش محتوی را با ایشان داشته باشیم.
آقای امیری گفتند: ما نمایشگاههای کشورهای عربی زیاد رفتهایم. در همین شارجهای که دیروز روز آخر آن بود شما کل سالن کودک را دور بزنید، کتاب مذهبی نمیبینید؛ علت آن است که تزاحم افکار بسیار شدید که دارند و بعضی از پارادوکسها. در واقع بسیاری از ناشرین به صورت یک اتفاق نانوشته از کتب دینی فاصله گرفتهاند. با این حال واقعیتی وجود دارد مبنی بر اینکه اگر در کتابهای ما اشارهای به مستقیم به المانهای شیعی نداشته باشیم و حتی خود کلمات معصومین را هم استفاده کنیم، من معتقدم آدمی که با مذهب ما مشکل دارد؛ شیفتهی این معارف خواهد شد؛ چراکه او با مفاهیم مشکلی ندارد و فقط ذهنش نسبت به شیعه تخریب شده است.
به نظر من ما باید زینمان را محکم ببندیم و آمادهی یک پرش باشیم. در وادی کتاب به ویژه کتاب کودک، خیلی حرف برای گفتن داریم و کم کم به سمت ما میآیند. حتی ناشران اماراتی به سمت ما متمایل شدهاند. چیزی که ما دریافتیم این است که متوجه این شدهاند که کتاب کودک در قم خیلی تغییر کرده است. این به این معناست که ما رصد میشویم. حتی این موضوع مطرح است که؛ پاسخ به سؤالات دینی کودکان در دنیا، فعلاً قم در ردهی اول است. بنابراین با دلگرمی و قوت ان شاالله ما در همین مسیر گام برداریم؛ ولی نکته مهم و آخر این است که اینجا نشستن و در خارج بازاریابی کردن فایدهای ندارد و ما در این قسمت انتظارمان از جناب آقای سعیدی هست که با امکان و بضاعتی که در اختیار دارند باید حرکتی و شرایطی را فراهم کنند و در هرجای اروپا اما بلژیک و لندن بهتر از جاهای دیگر است؛ چراکه بیش از 60 درصد جمعیت بروکسل را مسلمانان تشکیل میدهند. هم اکنون تعداد مسلمانان در دیگر کشورها کم نیست؛ اما ما باید نحوهی آماده سازی و محتوای کتابهایمان به شکلی باشد که برای دیگر مخاطبان هم جذاب بوده و حرفی برای گفتن داشته باشد.
در پایان اشاره میکنم به کتابی که با موضوعی جهانی تدوین شده و علی رغم این که چهاررنگ است به صورت سیاه و سفید چاپ شده به نام «سرّالبرّ» یعنی راز چاه…. این کتاب جایزهی بین المللی را امسال دریافت کرده است.
بعد از آقای امیری جناب آقای سعیدی، پیرو داشتن دفتری دائمی در خارج از کشور علاوه بر گزارشی از آنچه تاکنون اقدام شده مطالبی را فرمودند. ایشان ضمن قبول نیازمندی به پایگاه در خارج کشور، با توجه به تجربهی تلخی که در عرصهی بینالملل آستان قدس داشته و هزینهی سنگینی تحمیل شده بود؛ پیشینهاد کردند به جای حضور مستقیم و ایجاد مرکز، درصورت امکان بشود از ظرفیتهای خارج از ایران استفاده شود.
در ادامه جناب آقای سبحانی نسب در تکمیل این نظر گفتد: من نیز این ظرفیتهای خارجی را قبول دارم که اگر جاهایی مانند توحید (فرانسه) و یا جاهای دیگر که اگر بتوانیم این ظرفیتها را بشناسیم و از آنها استفاده کنیم بسیار خوب است، چنانکه هم اکنون یک نفر هندی به من اصرار دارد کتابهایت را به من بده تا در جهان توزیع کنم. اما مسئله این است که چطور به صلاحیت کسی یا مرکزی اعتماد کنیم. چه بسا ظرفیتهای بین المللی بهتر در دنیا باشد که بتوان از آن استفاده کرد. پس بنابراین باید هم خوب فکر کرد و هم تحقیق. الان بخش دیجیتال در دنیا بسیار فعال است و به نظرم میبایست از این ظرفیت بهتر استفاده کرد ولو لازم باشد تنها برای این موضوع (دیجیتال) جلسات مکرری برگزار کنیم. در این راستا لازم است که ما یک مجموعههای تولید محتوای قوی باشیم که بخشی از کارمان تولید فیزیکی باشد و بخش دیگر فضای مجازی و الکترونیک باشد.
همچنین جناب آقای سعیدی آمادگی خود و مجموعهی آستان مقدس مشهد، درخصوص توزیع و معرفی آثار فاخر به زبان عربی را برای حجم انبوه زائر عرب که درحدود 4میلیون نفر برای سال 97 برآورد شده بود را اعلام کردند. در این زمینه ما بخشی را در نمایشگاه داریم که مختص به کتابهای زائرین غیر ایرانی است که باز در این بخش میتوان همکاری خوبی ایجاد نمود.