مصاحبه با خانم منتظری (نقاش)

لطف کنید ضمن معرفی خودتون درباره رشته کاری که انجام می‌دهید هم توضیح دهید؟

من منتظری هستم، 18سال هست که کارم نقاشی هست و مدرک تحصیلی دیپلم دارم و نقاشی را به شکل تجربی کار کرده‌ام.

کار نقاشی را زیر نظر کدام استاد یا اساتید کار کردید؟

زیر نظر استاد بهمن و استاد نجومی و جناب استاد کاظمی

اساتیدی نام بردید قم هستند؟

جناب آقای استاد بهمن و استاد نجومی قم هستند و جناب آقای استاد کاظمی تهران هستند.

شما فقط نقاشی کار کرده‌اید؟

خب نقاشی خودش رشته‌های مختلف دارد؛ آبرنگ، گواش، مدادرنگی، رنگ روغن و کنته و ذغال

شما به تمام این رشته‌ها تبحر دارید و آشنایید؟

بله

گویا شما آموزش هم دارید، چه مدت هست که این کار را انجام می‌دهید؟

بله، من در حدود 9 سال هست که آموزش نقاشی دارم

شما فقط در آموزشگاه آموزش می‌دهید و یا در سطح هنرستان و مدارس هم این برنامه را دارید؟

حقیقتش به دلیل ضیق‌وقت قبلاً فرصت تدریس و آموزش در غیر آموزشگاه را نداشتم؛ اما در حال حاضر که کارم سبک‌تر شده اگر پیش نهاد خوبی باشد می‌پذیرم

شما از چه زمانی وارد بازار کار شدید؟

رسماً حدود 6 سال هست ولی در واقع از همان 9 سال پیش که آموزش را شروع کردم، در واقع به نوعی وارد بازار کار شدم.

شما با مجموعه‌های نشر کتاب و یا مجلات هم ارتباط کاری داشتید؟

بله، از آنجایی که کار ما در مجموعه‌ی ساختمان ناشران قم هست و خیلی از ناشران (به دلیل هم‌جواری) آمدند و با کارهای آشنا شده‌اند و پسندید؛ علی الخصوص کار «گل و مرغ» که در طرح جلد یا صفحه‌آرایی کتاب که از کارهای ما استفاده شده است.

در حوزه کودک هم اثری داشتید؟

به صورت مستقیم نداشتم؛ اما کارآموزهایی داشتم که کار کودک انجام داده‌اند.

مصاحبه با خانم منتظری (نقاش)

کار شما فقط دستی انجام می‌شود و یا احتمالاً از کامپیوتر هم استفاد می‌کنید؟

فقط دستی انجام میدهیم و اصلاً کار دیجیتال نداریم؛ حتی طراحی هم فقط دستی انجام می‌دهیم.

شما در کارتان از سبک استادی هم پیروی می‌کنید؟

به هرحال ما کارآموز اساتیدی بودیم که زیر نظر آن اساتید بودیم و از سبک ایشان استفاده می‌کنیم، اما خب سلیقه در هنر بسیار مهم است و در کار خودمان از سلیقه‌ی شخصی استفاده کرده‌ایم؛ چون کل هنر سلیقه است. وقتی شما اِتودزدن، رنگ گذاشتن و یا رنگ‌آمیزی را آموزش دیدید، الان از آن آموزش آمدیم با سلیقه‌ی خود تلفیق کردیم و اثری خلق کرده‌ایم.

هم اکنون به نقطه‌ای رسیدید که خودتان را صاحب سبک بدانید؟

من تا زمانیکه شاگردی استادی را می‌کنیم خیر؛ چراکه هنوز هم شاگردی می‌کنم.

برای علاقمندان به کار نقاشی چه توصیه‌ای دارید؟

کار نقاشی از طراحی شروع می‌شود که در واقع با یک مداد شروع و اتود می‌زند. در این رشته سن و سال اهمیتی ندارد. من کارآموزی داشتم که برای شروع سن بالای 50 سال را داشته و فوقالعاده نقاش عالی شده و لذت می‌بریم از نقاشی کشیدن ایشان؛ به طوری که دوستان اطراف او می‌نشینند و کار او را تماشا می‌کنند. من خیلی دوست دارم همه طعم شیرین نقاشی یا طراحی را بچشند؛ چراکه واقعاً دنیای زیبایی دارد.

در نقاشی آیا ضرورت دارد که انسان ذاتاً چنین هنری را داشته باشد؟

نقاشی این‌گونه نیست. وقتی کسی ذوق نقاشی دارد، شروع می‌کند. حتی کسانی داریم که با بی‌علاقگی وارد این رشته می‌شوند؛ اما وقتی ادامه می‌دهند، دیگر نمی‌توانند از این کار جدا شوند و رهایش کنند. باید کار کنند و تجربه کنند تا ببینند که چقدر لذتبخش است.

معضل و اشکال در کار شما چیست؟

بزرگترین معضل در کار ما این است که محدودیت طرح و مدل داریم؛ اینکه ما نمی‌توانیم هر طرح و مدلی را روی کاغذ یا بوم نقاشی بیآوریم و یا اگر بیاوریم امکان ارائه‌ی آن را نداریم. نقاشی یک هنر آزاد و نوعی خلاقیت است. نقاشی آنچه در ذهنش هست می‌بایست آن را روی کاغذ و یا بوم پیاده کند و از رنگ و طرحی که دوست دارد استفاده کند و ما در ایران با محدودیت طرح و مدل روبرو هستیم و بایستی درچارچوبی محدود کار کنیم.

این طور که شما می‌گویید در واقع در کارهای شخصی هم این محدودیت دیده می‌شود؟

بله، اگر بخواهیم کارهای خود را به نمایش بگذاریم و عرضه کنیم نمی‌توانیم. کافی‌ست کمی از تصویری که می‌خواهیم ارائه کنیم باز باشد امکان عرضه نیست. از هر طرفی از کار ما بهانه گرفته می‌شود. مثلاً در اثری که با کنته و ذغال کشیده بودم، تصویری خلق کردم که نشان دهم با ذغال می‌توانم مجسمه‌ای را بکشم که جنسیت چوب را در طرح نشان دهم. فقط چون این مجسمه کمی از ساق پای سوژهی من پیدا بود؛ مجبور شدم آن بخش از پا را بپوشانم تا امکان در معرض دید عموم قرارگرفتن را پیدا کند و این بود که کار من خراب شد.

برای بالا بردن سطح کیفی کار نقاشی پیشنهاد شما چیست؟

این‌که از آموزش در دوره‌ای قانع نشویم و فکر نکنیم دیگر نیازی به آموزش نداریم. همراه با آموزش دادن، آموزش هم ببینیم. تکنیک‌های مختلفی در دنیا هست که ما اکنون به وسیله‌ی اینترنت دسترسی پیدا می‌کنیم، می‌بینیم هنرمندانی هستند که بسیار قوی کار می‌کنند و حیف است که ما درجا بزنیم و بگوییم: چون چند سال کارآموزی کرده‌ایم دیگر تکمیل شده‌ایم.

یک نقاش، علاوه بر علم نقاشی به چه علوم و یا تکنیکی برای بهبود کارش نیازمند است؟

خیلی‌ها به مطالعه اشاره می‌کنند که یک چیز معمولی است؛ چراکه ما در حیطه‌ی هنر، چیزی که خوانده‌ایم و یاد گرفته‌ایم، بعد از آن وارد مرحله‌ی تجربه می‌شویم. در مرحله‌ی هنر فقط باید کار را تجربه کرد. این تجربه باعث می‌شود که پیشرفت خیلی زیاد در کار انجام شود. من ترجیح مطالعه بر تجربه را موافق نیستم؛ چرا که کار هنر بیشتر عملی هست. من خودم تابلویی دارم که حدود سال کار مستمر روی آن انجام داده‌ام و در این سه سال تجربه کرده‌ام هرچیزی را و بدون اغراق می‌گویم که روزی حدود 2 ساعت روی آن کار کرده‌ام و هر ساعتی برای من تجربه‌ای بوده است.

مصاحبه با خانم منتظری (نقاش)

به تأیید صحبت شما فکر می‌کنم طبیعتگردی و دیدن جاهای مختلف می‌تواند یکی از تکنیکهای کمکی برای نقاش باشد؟

بسیار عالی! بسیار عالی! ما خیلی از نقاش‌های بزرگ را داریم که چون مرد هستند و سفر برای ایشان خیلی راحت‌تر هست، واقعاً نقاشی‌های ایشان خیلی بهتر و عالی‌ترند و حس عجیبی دارد. یکی از تجربه‌های زیبای جناب استاد بهمن این هست که می‌گویند: هر زمان که می‌خواهید حتی یک برگ بکشید؛ حداقل یک ساعت آن را نگاه کنید و یا این که حداقل به طبیعت بروید و برگ را خوب نگاه کنید و بعد بیایید هرچه از آن در خاطر دارید بکشید. این خیلی زیباتر است از آن‌که ما عکس بگیریم و بعد بیاییم از روی آن کار کنیم. نقاش به دنبال این است که اثری خلق کند که بیننده از آن لذت ببرد و این نیست که بگوییم اگر در این جای کار از فلان رنگ استفاده کرده؛ چون حالش خوب بوده یا نبوده این کار را کرده، من این طور مسائل را نمی‌توانم بپذیرم.

شما در مسابقات و یا نمایشگاه‌ها هم شرکت کرده‌اید؟

من از سال 91تا کنون 7 نمایشگاه برگزار کرده‌ام و در قم برگزار شده که دو تا از آنها انفرادی برگزار شده و 5 نمایشگاه گروهی برگزار کرده‌ایم.

نظرتون درباره‌ی نشست مشترک بین ناشران و طراحان چیست؟

بسیار عالی، بسیارعالی. اگر چنین اتفاقی بیافتد قطعاً خیلی خوب و مفید خواهد بود.

برای معرفی کارهاتون از چه ابزار و یا فضایی استفاده می‌کنید؟

در حال حاضر که برای معرفی کار نمایشگاه دائمی داریم تا مخاطبان ما در جریان آخرین آثار پدید آمده قرار بگیرند و در اینستاگرام مخصوص کارآموزانمان صفحه‌ای داریم، اما در کل کار آنچنانی انجام نداده‌ایم.

با توجه به حال و هوای سؤالات مطرح شده، اگر نکته و یا سؤالی که می‌بایست پرسیده می‌شد و من نپرسیدم بفرمائید استفاده کنیم…

نه، خیلی ممنون لطف کردید که تشریف آوردید، وقت گذاشتید و این حرف‌ها را شنیدید. ولی دوست داریم به این رشته بهای بیشتری داده شود، فقط همین. ما بچه‌هایی داریم با استعدادهای بسیار زیبا؛ اینکه گفتم بچه‌ها نه این‌که سن آنها پایین باشد، هم در سنین پایین داریم و هم در سنین بالا، استعدادهایی بی‌نظیر. این‌ها شناخته می‌شوند اما هیچ کاری برایشان نمی‌توان کرد. امیدواریم موقعیتی ایجاد شود که اینها شناخته شوند و کار ایشان معرفی شود. هنوز که ما نتوانسته‌ایم برایشان کاری انجام دهیم و کسی کمک ما نکرده‌است.

من هم تشکر می‌کنم از وقتی که در اختیار ما قرار دادید و اجازه دادید تا با هم گپ و گفتگویی داشته باشیم.

 

keyboard_arrow_up