.
.
.
.
در شعر کودک و نوجوان از دیگر کشورها عقبیم در پانزدهمین نشست «روی میز منتقد» حوزه هنری استان همدان، مجموعه شعر «هیولای مهربان» نوشته مریم زرنشان از شعرای همدان بررسی و نقدهای جدی به این عرصه از ادبیات وارد شد.
در نشست نقد کتاب هیولای مهربان مطرح شد؛
در شعر کودک و نوجوان از دیگر کشورها عقبیم
در پانزدهمین نشست «روی میز منتقد» حوزه هنری استان همدان، مجموعه شعر «هیولای مهربان» نوشته مریم زرنشان از شعرای همدان بررسی و نقدهای جدی به این عرصه از ادبیات وارد شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری استان همدان، مریم زرنشان در این نشست گفت: این کتاب مجموعه شعری با 16 شعر برای گروه سنی ب و ج است که سعی کردهام در آن مسائلی مثل حواس پنجگانه، فصلها و ارتباطاتی که در خانوادهها هست را با نگاهی دیگر و شعرگونه و بیان کنم.
وی افزود: ازسال 72 نوشتن را شروع کردم و از سال 89 بود که وارد حوزه ادبیات کودک و نوجوان شدم.
این شاعر کودک و نوجوان افزود: در این چندسال مجموعه شعر و داستانهای مختلفی را برای چاپ دارم و «هیولای مهربان» نخستین مجموعه ای است که چاپ شده است.
مریم زرنشان با گلایه از فاصله طولانی که بین زمان بستن قرارداد با چاپ کتاب میافتد گفت: این کتاب در فاصلهای 4 ساله برای چاپ آماده شد و این امر ممکن است موجب بیانگیزگی نویسنده یا شاعر و تغییر ذائقه او نسبت به اثرش شود.
در ادامهی نشست نیز یک کارشناس شعر و ادبیات حوزه کودک و نوجوان در خصوص جایگاه این نوع از ادبیات در کشور گفت: اگر بخواهیم شعر کودک و نوجوان در ایران را با سایر کشورها مقایسه کنیم میبینیم که ما خیلی از کشورهای منطقه خاورمیانه و کشورهای عربزبان عقب هستیم و با مطالعه ادبیات کودک و نوجوان کشورهای غیرفارسی زبان، نیاز به اتفاق جدید در این حوزه را احساس خواهیم کرد.
یحیی علویفرد افزود: شعر کودک در ایران حدودا 40- 50 سال است که به صورت جدی آغاز شده است و این درحالیست که شعرکودک در ترکیه حدود 90 سال سابقه دارد و در ادبیات عرب هم اشعار کودکی وجود دارد که به 100 سال پیش برمیگردد و نه فقط به لحاظ کمی، که از نظر مفاهیمی هم که در شعر کودک و نوجوان میآورند از ما جلوتر هستند.
علوی فرد ادامه داد: اگر شاعران کودک و نوجوان بتوانند ادبیات غیرفارسی کودک و نوجوان را مطالعه کنند، دید متفاوتی در نوع پرداختشان به حوزه ادبیات کودک و نوجوان به وجود خواهد آمد.
وی با ابراز تاسف از اینکه سبک مشخصی در ایران در این زمینه وجود ندارد افزود: در کتاب هایی که امروزه در این حوزه از ادبیات چاپ می شود میبینیم که بسیاری از شاعران نگاههای شبیه به هم دارند و به طور مشخص می توان گفت بسیاری تحت تاثیر آقای ناصرکشاورز هستند.
علوی فرد ادامه داد: ما در شعر کودک شاهد ظهور «کشاورز کوچولوها» ی بسیاری هستیم در حالیکه به عقیده من آنچه در چندسال آینده در حافظه تاریخی ادبیات خواهد ماند همان کشاورز بزرگ است.
وی در خصوص کتاب «هیولای مهربان» گفت: در این کتاب هم مثل بیشتر کتابهای کودک از قالب چهارپاره استفاده شدهاست که این تکرار بعد از مدتی موجب دلزدگی مخاطب می شود و بهتر است شاعران به سمت قالبهای نوتر بروند اما در مقابل از تنوع وزنی زیادی برخوردار است که از نقاط مثبت آن محسوب میشود.
وی، تجسم تصویر را نکته مهمی در شعر کودک برشمرد وگفت: ما سعی داریم یک مفهوم را در ذهن کودک بازسازی کنیم اما باید ببینیم آیا کودک هم همان مفهوم مورد نظر ما را برداشت خواهد کرد یا نه.
علوی فرد افزود: یکی از سوالات مهمی که نویسنده باید از خود بپرسد این است که بعد از خواندن این کتاب چه اتفاقی در کودک می افتد و آیا مجموعه شعر کودک فقط تعدادی شعر بدون هیچگونه ارتباط در یک کتاب بوده یا چیزی بیشتر از این است.
وی انتخاب و چینش اشعار و انسجام و هماهنگی و تاثیرواحدی که اشعار روی مخاطب میگذارد را هم از نکاتی عنوان کرد که باید در گزینش اشعار در یک مجموعه شعر رعایت شود.
علوی فرد در پایان نگاه تازه و داشتن سوژه های جدید را از دیگر نقاط قوت این مجموعه شعر برشمرد.
حوزه هنری استان همدان